Problem z Photon Network

Programowanie gier multiplayer, chat, bazy danych i inne.

Problem z Photon Network

Postprzez kwiatek_123 » 27 Sty 2018, 13:44

Witam,

Kieruję się tym poradnikiem do Unity 3D: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HpBJH7ocBmc&index=3&list=PL51gqcv6WuIWo-aHDHITH4PjW3DKCkvv2[/youtube]

Robię wszystko tak samo, jak jest na filmie, ale w konsoli wyskakuje mi taki błąd: Assets/Photon Unity Networking/Plugins/PhotonNetwork/PhotonPlayer.cs(28,14): error CS0101: The namespace `global::' already contains a definition for `PhotonNetwork'

Nic w tym skrypcie nie zmieniałem:
[...]
using System;
using System.Collections.Generic;
using ExitGames.Client.Photon;
using UnityEngine;
using Hashtable = ExitGames.Client.Photon.Hashtable;


/// <summary>
/// Summarizes a "player" within a room, identified (in that room) by actorID.
/// </summary>
/// <remarks>
/// Each player has an actorId (or ID), valid for that room. It's -1 until it's assigned by server.
/// Each client can set it's player's custom properties with SetCustomProperties, even before being in a room.
/// They are synced when joining a room.
/// </remarks>
/// \ingroup publicApi
public class PhotonNetwork : IComparable<PhotonNetwork>, IComparable<int>, IEquatable<PhotonNetwork>, IEquatable<int>
{
/// <summary>This player's actorID</summary>
public int ID
[...]

To co jest na Czerwono to jest u mnie podkreślone w Skrypcie.
kwiatek_123
 
Posty: 2
Rejestracja: 27 Sty 2018, 13:38
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Problem z Photon Network

Postprzez Hostur » 29 Sty 2018, 06:48

Robisz grę sieciową a nie rozumiesz treści błędu z konsoli?
Może jak ktoś nagrywał ten tutorial to nie było jeszcze klasy PhotonNetwork dostarczanej przez Photona, ake teraz jest i nie możesz takowej zdefiniować. Zmień jej nazwę i tyle.
Hostur
 
Posty: 648
Rejestracja: 05 Sie 2015, 07:36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Problem z Photon Network

Postprzez Palanthir » 29 Sty 2018, 10:25

Myślę ze najpierw jest powinno się dobrze poznać Unity, a potem brać się za multi, bo to trochę inna logika.
Palanthir
 
Posty: 85
Rejestracja: 31 Sie 2017, 16:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Problem z Photon Network

Postprzez Hostur » 29 Sty 2018, 11:05

Nie ufam networkingowi w unity mam z tym swoje przeżycia, lepiej działać na własnym networkingu, większym problemem niż brak znajomości unity jest tutaj zaawansowanie użytkownika. Błąd mówi w 100% wszystko co kwiatek musi wiedzieć o błędzie, jego niezrozumienie jest podstawą do odstawienia tego projektu i rozpoczęcia od czegoś znacznie prostszego. Przepisywanie kodu z tutoriali Cie niczego nie nauczy pisz własne rzeczy.
Hostur
 
Posty: 648
Rejestracja: 05 Sie 2015, 07:36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Problem z Photon Network

Postprzez kwiatek_123 » 29 Sty 2018, 17:46

Hostur

Ale ten plik był niezmieniany. On się stworzył przy bieraniu PhotonNetwork. Wcześniej on nie występował.
kwiatek_123
 
Posty: 2
Rejestracja: 27 Sty 2018, 13:38
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Problem z Photon Network

Postprzez Hostur » 29 Sty 2018, 19:12

Mogło to być zwykłe zachaczenie myszką o plik i skopiowanie go w inne miejsce, sprawdź czy nie występują dwa pliki z tą klasą, przeszukaj słowa kluczowe w całym projekcie
Hostur
 
Posty: 648
Rejestracja: 05 Sie 2015, 07:36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Wróć do Multiplayer i Sieć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość