Przenikanie latarki przez ściane

Ogólne pytania na temat Unity3D

Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez KofcioProducent » 05 Lip 2019, 20:54

Witam (już dzisiaj 3. raz), otóż mam taki problem, gdy najeżdżam kamerą wzdłuż ściany i gdy mam wyciągniętą latarkę to przenika ona przez ścianę. Proszę o pomoc, bo próbuje i nic.

https://imgur.com/15h8iyg
KofcioProducent
 
Posty: 6
Rejestracja: 05 Lip 2019, 15:07
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez Hostur » 05 Lip 2019, 21:10

co znaczy że próbujesz i nic? Zastanów się co musisz zrobić żeby tak się nie działo. Możesz użyć colliderów, raycastów, navmesha i pewnie coś się jeszcze znajdzie
Hostur
 
Posty: 720
Rejestracja: 05 Sie 2015, 07:36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez KofcioProducent » 05 Lip 2019, 21:39

jest capsule collider na latarce
KofcioProducent
 
Posty: 6
Rejestracja: 05 Lip 2019, 15:07
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez Hostur » 05 Lip 2019, 22:25

Nie, zastanów się w jaki sposób Twoja postać może podejść tak blisko i jak chcesz się przed tym bronić, nie patrz na samą latarkę a na całą postać. Oczywiście możesz też patrzeć na samą latarkę i użyć jakiś proceduralnych animacji ale cóż, bądźmy realistami
Hostur
 
Posty: 720
Rejestracja: 05 Sie 2015, 07:36
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez Palanthir » 06 Lip 2019, 11:33

Palanthir
 
Posty: 99
Rejestracja: 31 Sie 2017, 16:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez WojciechX » 06 Lip 2019, 11:39

Potrzebujesz, żeby materiał z kamerą był renderowany później niż wszystkie(Bazowo standard ma 2000, a Ty potrzebujesz na materiale na przykład 2000+1)
EDIT: Szukaj frazę "Render Queue"
Awatar użytkownika
WojciechX
 
Posty: 46
Rejestracja: 06 Lis 2014, 16:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Przenikanie latarki przez ściane

Postprzez KofcioProducent » 07 Lip 2019, 16:33

Palanthir napisał(a):Druga kamera i warstwa.
https://www.youtube.com/watch?v=OMVYyW54QlE

Dzięki! działa.
KofcioProducent
 
Posty: 6
Rejestracja: 05 Lip 2019, 15:07
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Wróć do Wsparcie Unity

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron