Zaliczenie na semestr

Wolne dyskusje na każdy temat.

Zaliczenie na semestr

Postprzez Potatopuff » 22 Lut 2018, 20:42

Hej, mam sprawę..za parę dni kończy mi się czas na oddanie zaliczenia i cóż..wywaliło mi error, którego nie potrafię naprawić.
Sprawa wygląda tak: tworzę kreator postaci na bazie tutorialu, postacie z Overwatcha w pixelarcie. Zrobiłam ekran startowy z którego wybiera się postać i tutorial odtwarzałam na jednej scenie ( i wszystko tam działa poprawnie), z myślą że na pozostałe to po prostu skopiuje wszystko..zawartość sceny, skrypty, oczywiście zmieniając w odpowiednich miejscach nazwę.... i tu pojawia sie problem, rzeczy są przekopiowane, assety sie podmieniają! jednak jak klikam play i z ekranu głównego wybiorę jakąkolwiek postać, która nie jest tą na której odtwarzałam cały tutorial kreator sie crashuje. Wyskakuje Error i ...rozumiem co on do mnie "mówi", mam wrażenie, że wiem w który miejscu jest nie tak, ale tak czy siak nie potrafię tego naprawić ( miałam jeden pomysł ale wszyło na to, że nie zadziałał )
Bardzo zależy mi na czasie, bo termin się powoli kończy.

Poza tym! Nagle mój MonoDevelop zaczął mi zaznaczać większość tekstu na czerwono, nagle wcześniej było wszystko okej :/

Pod tym linkiem są screeny: errora, skryptu do którego się odnosi i miejsca gdzie wydaje mi sie, że coś jest nie tak, oraz filmiku po prostu obrazującego co się dzieje...bo najłatwiej pokazać

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Potatopuff
 
Posty: 4
Rejestracja: 04 Lis 2016, 14:11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Zaliczenie na semestr

Postprzez EvilArev » 22 Lut 2018, 20:59

Po błędach wygląda jakby lista "features" w FeatureManager była niezainicjalizowana, ale nie znając hierarchii obiektów i referencji pomiędzy nimi trudno będzie coś konkretniej powiedzieć.
EvilArev
 
Posty: 354
Rejestracja: 14 Kwi 2013, 15:32
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Zaliczenie na semestr

Postprzez Potatopuff » 22 Lut 2018, 21:44

@EvilArev
Wybacz jetem bardzo początkującym w tym wszystkim. Ale wydaje mi się, że jeśli features, było by nie zainicjowane..to..nie działało by chyba też na tej głównej scenie na której wszystko robiłam..a tam wszystko chodzi cacy.

Nie wiem czy to coś da i czy o to ci chodziło, ale taka jest hierarchia obiektów w scenie gdzie wszystko działa:
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... nknown.png

a to screen z jednej ze scen gdzie już nie działa:
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... nknown.png

Nie wiem czy to coś da, bo szczerze niespecjalnie rozumiem.
Poza tym nadal nie wiem czemu MonoDevelop sprawił że większość skryptu jest na czerwono, mimo, że wcześniej nie była.
Potatopuff
 
Posty: 4
Rejestracja: 04 Lis 2016, 14:11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Zaliczenie na semestr

Postprzez EvilArev » 24 Lut 2018, 00:14

Tak jak wspomniałem, trudno jest wywróżyć z paru screenshotów. Nie wiem co robią twoje przyciski, nie wiem co się dzieje gdy przechodzisz pomiędzy poziomami menu, etc. Jeśli projekt jest nieduży - możesz spróbować go uploadować i wstawić linka, ale nie obiecuję, że będę miał czas zerknąć "w terminie".
EvilArev
 
Posty: 354
Rejestracja: 14 Kwi 2013, 15:32
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Wróć do Off-topic

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości