Jasne liście

Shadery i tematy z nimi związane.

Jasne liście

Postprzez Vyznawca » 27 Gru 2012, 17:18

Otóż gdy wstawiam jakieś drzewo i zmieniam jego parametry nie zależnie od siebie czyli np. wysokość 2 razy a szerokość 3 to liście stają się bardzo jasne. przy normalnym zmienianiu znaczy się wszystkie statystyki naraz nic takiego nie ma miejsca. Wie ktoś o co może chodzić?

Image

Próbowałem z zmianą koloru przy materiale tym paskiem, to pół liścia robi się ciemne a pół nie, źródło światła też nie ma na to wpływu. Tak jakby liść sam wydzielał światło.
Vyznawca
 
Posty: 5
Rejestracja: 27 Gru 2012, 17:16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez ValaAntha » 27 Gru 2012, 18:34

A dobry shader użyłeś, napewno to jest shader do drzewa?? Już widać na dole komunikat który słabo rozczytywalny jest ale z niego wynika że złego shadera uzyłeś
Awatar użytkownika
ValaAntha
 
Posty: 479
Rejestracja: 17 Gru 2011, 03:37
Miejscowość: Olsztynek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez Vyznawca » 27 Gru 2012, 20:16

próbowałem wszystkich z nature, i choć przy innych kolor liści był dobry, to znowu nie było liści widac od dołu, to jedyny shader w którym liście widoczne sa z każdej strony,
Vyznawca
 
Posty: 5
Rejestracja: 27 Gru 2012, 17:16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez ValaAntha » 28 Gru 2012, 18:34

Chyba jednak wszystkich nie przejrzałeś ;S

W grupie Shader-ów Nature jest taki Shader o nazwie Tree Soft Occlusion Laves i jego powinieneś zastosować do liści.
Nawt w tym komunikacie Tobie podpowiada ... Nature/Soft Occlusion ...
Awatar użytkownika
ValaAntha
 
Posty: 479
Rejestracja: 17 Gru 2011, 03:37
Miejscowość: Olsztynek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez Vyznawca » 29 Gru 2012, 14:18

nie zgadniesz, właśnie ten shader jest ustawiony ..... I to jest problem. Ten podpowiada i ten jest zły ...
Vyznawca
 
Posty: 5
Rejestracja: 27 Gru 2012, 17:16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez ValaAntha » 29 Gru 2012, 14:24

Pobaw się suwakami aby dostosować lighting w tym Shaderze możesz dostosowywać ustawienia podświetlenia itp. pewnie coś przestawiłeś
Awatar użytkownika
ValaAntha
 
Posty: 479
Rejestracja: 17 Gru 2011, 03:37
Miejscowość: Olsztynek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez Vyznawca » 30 Gru 2012, 12:11

ale ten sam shader jest ustawiony do innych drzew nawet tego samego modelu, problem pojawia się gdy powiększam model i to tez nie zawsze, nie wiem od czego to zależy
Vyznawca
 
Posty: 5
Rejestracja: 27 Gru 2012, 17:16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jasne liście

Postprzez ValaAntha » 01 Sty 2013, 00:32

To nie wiem jak tobie pomóc, pierwszy raz spotykam sie z takim czymś
Awatar użytkownika
ValaAntha
 
Posty: 479
Rejestracja: 17 Gru 2011, 03:37
Miejscowość: Olsztynek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Wróć do Shader Lab

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość