Sterowanie android

Tworzenie oprogramowania dla IOS i Android.

Sterowanie android

Postprzez dareo0045 » 20 Wrz 2017, 18:36

Witam.Proszę o pomoc względem sterowania na androidzie.Przejżałem sporo poradników niestety albo jestem taki ciemny,albo jest to tak skomplikowane.Szukam sterowania na 3 buttony:move,look,jump.Na platwormówkie 3d powinni wystarczyc.Próbowałem oczywiście użyć z assetmobile ale niestety coś robię źle.
dareo0045
 
Posty: 12
Rejestracja: 20 Wrz 2017, 18:14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Sterowanie android

Postprzez Palanthir » 21 Wrz 2017, 00:15

Nie do końca wiem czego oczekujesz, chcesz 3 zwykłe buttony, czy np. move - dpad, a look na joysticku.
Chodzi ci o wytłumaczenie jak to zrobić, czy wysłanie gotowców ?
Palanthir
 
Posty: 91
Rejestracja: 31 Sie 2017, 16:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Sterowanie android

Postprzez dareo0045 » 21 Wrz 2017, 07:41

Mogą być 2 buttony lewy chodzenie,prawy skakanie+przeciąganie palcem jako Look.Nie chce gotowca.Chodzi o wytłumaczenie jakie skrypty dodać.
dareo0045
 
Posty: 12
Rejestracja: 20 Wrz 2017, 18:14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Sterowanie android

Postprzez Palanthir » 21 Wrz 2017, 09:16

Jeśli chcesz poruszanie na dpadzie w 4 osiach to wystarczą 4 buttony, do rozglądania zapewne joystick.
Używałem tego i wszystko działa.

https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/15233

A tu jest kurs dla joysticka też działa, korzystałem.

https://www.youtube.com/watch?v=uSnZuBh ... dEdCJQVmmN
Palanthir
 
Posty: 91
Rejestracja: 31 Sie 2017, 16:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Sterowanie android

Postprzez dareo0045 » 21 Wrz 2017, 11:24

Tylko to jest wersja dla unity 5.3.0 i wyżej.U mnie na mini pc wersja 4.7.0 śmiga,ale wszystkie powyżej 5.0 są niestabilne z powodu słabej zintegrowanej karty graficznej Intel hd.Ale i tak dzięki za pomoc.
dareo0045
 
Posty: 12
Rejestracja: 20 Wrz 2017, 18:14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Sterowanie android

Postprzez dareo0045 » 21 Wrz 2017, 20:45

Ok.okazało się że działa gotowiec z standartmobile.Pierwszy prefab ma 2joysticki ruch,obrót natomiast drugi
prefab ma tylko joy ze skokiem.Pytanie.Czy da się połączyć obydwa?
dareo0045
 
Posty: 12
Rejestracja: 20 Wrz 2017, 18:14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Wróć do iPhone i Android

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości